Blog

"Mijn NAP-spaarvarkentje mag blijven en krijgt zelfs nog een extra schepje voer"

30 november 2020

Vandaag is de laatste dag dat u uw NAP-keuzes voor 2021 kunt doorgeven in Mijn NAP.

Collega Rianne Stronks (Eenbander) gaf vandaag haar keuzes door. Eerder schreef Rianne al twee andere blogs over de NAP, in haar nieuwste NAP-blog licht ze haar overwegingen bij haar uiteindelijke NAP-keuzes voor 2021 toe. 

Rianne : 'De afgelopen negen maanden was NAP niet iets waar ik me dagelijks mee bezig hield. Ik was meer bezig met dingen als de VVR, of KLM straks nog wel blijft bestaan en als ik mag blijven: wat ga ik dan inleveren? Ondanks dat ik er allemaal weinig invloed op heb, was dit knap frustrerend. Alsof er niet genoeg is om me zorgen over te maken, realiseer ik me dat vandaag de laatste dag is om mijn NAP-inleg voor 2021 aan te passen. Ik besluit ondanks mijn weerstand (want pensioen is nu niet echt on top of mind) toch even een moment te nemen om dit goed te overwegen en een beslissing te nemen.

“ ‘Ken uzelve’ en zelf beleggen dat zit niet in mijn bloed!”

Even stilstaan bij mijn opties, de wijzigingen in de NAP-rekenrente en dan beslissen wat ik doe met mijn NAP. Ik sta stil bij vragen als: ga ik minder inleggen of helemaal stoppen met de NAP? En als ik dan mijn deelname zou beëindigen en mijn NAP zou afkopen, wat doe ik met dat extra geld op mijn rekening? Ga ik die dan zelf beleggen? Ik denk het niet, want ‘ken uzelve’ en zelf beleggen dat zit niet in mijn bloed! Ga ik reizen van dat geld? Mwah…geen uitleg nodig. Of zet ik het op een spaarrekening met 0% rente of houd ik het zelf achter de hand? In dat laatste geval is het zonder twijfel in no time verdampt.

"Pfff...rust. Een beslissing nemen voelt goed: ik blijf NAP-en" 

Na 15 minuten ben ik er uit: ik blijf NAP-en! Mijn spaarvarkentje mag blijven en krijgt zelfs nog een extra schepje voer. Pfff, rust.. een beslissing over mijn NAP nemen voelt goed. Mij geeft het rust in de roerige tijden dat elke maand mijn spaarpotje groeit en dat er ooit een moment komt dat ik hier dankbaar voor ben. Ondanks de verminderde NAP-opbouw heb ik straks appeltjes voor de dorst. Wellicht helpen deze appeltjes mij straks op het voor mij beste moment met pensioen te gaan. Een hele fijne gedachte.'