Voor onze dienstverlening kunnen wij uw persoonsgegevens verwerken. Daarnaast maken wij gebruik van cookies op onze website. Raadpleeg voor meer informatie ons privacystatement en cookiestatement.

Sluiten

Pensioen123 Laag 2 Als u gaat scheiden, of het samenwonen of geregistreerd partnerschap beëindigt (Middelloon)

Print deze pagina

Uit elkaar

Als u en uw partner uit elkaar gaan, komt er veel op u af. Ook over uw pensioen moet u samen afspraken maken. In onderstaande video leggen we uit wat u moet regelen voor uw pensioen wanneer u uit elkaar gaat. 

Checklist uit elkaar gaan

Waar moet u aan denken als u uit elkaar gaat?

 • Meld het beëindigen van uw samenlevingscontract aan HR KLM.
 • Geef uw scheiding aan ons door als u in het buitenland woont. Als u in Nederland woont, krijgen wij dit automatisch door van de gemeente.
 • Maak afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen. U kunt bij ons een overzicht opvragen van de gevolgen van de verdeling via dit formulier.
 • Geef deze afspraken aan ons door via formulier van de overheid ‘Mededeling bij echtscheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen’.
 • Maak afspraken over het bijzonder partnerpensioen. Hiervan kan uw ex-partner afstand doen via de afstandsverklaring van het pensioenfonds. Vraag deze afstandsverklaring bij ons op via (020) 426 62 30. Dat kan pas als uw scheidingsdatum definitief is.

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap?

 • Uw ex-partner heeft recht op de helft van uw ouderdomspensioen dat u tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd. Dit pensioen ontvangt uw ex-partner op het moment dat u met pensioen gaat.

én

 • Uw ex-partner heeft recht op een bijzonder partnerpensioen. Dit is het pensioen dat uw ex-partner krijgt als u komt te overlijden. Uw ouderdomspensioen wordt hierdoor lager.

U kunt samen met uw ex-partner ook een andere verdeling van het ouderdomspensioen afspreken of afspreken om het ouderdomspensioen niet te verdelen. Ook kan uw ex-partner afstand doen van het bijzonder partnerpensioen. Leg deze afspraken goed vast met een handtekening van jullie beiden.

Had u samenlevingscontract?

 • Uw ex-partner heeft alleen recht op een bijzonder partnerpensioen. Dit is het pensioen dat uw ex-partner krijgt als u komt te overlijden. Uw ouderdomspensioen wordt hierdoor lager.

Uw ex-partner kan afstand doen van het bijzonder partnerpensioen. Leg deze afspraken goed vast met een handtekening van jullie beiden.

Verdeeld ouderdomspensioen blijft onderdeel van uw pensioen

Het deel van het ouderdomspensioen van uw ex-partner blijft onderdeel van uw pensioen. Beslissingen die u maakt over uw gedeelte, gelden ook voor het gedeelte van uw ex-partner. Als uw ex-partner eerder overlijdt dan u, wordt het gedeelte van uw ex-partner weer bij uw pensioen gevoegd.

Pensioen afsplitsen voor uw ex-partner

U en uw ex-partner kunnen ervoor kiezen om het pensioen af te splitsen (dit noemen we conversie). 

Meer lezen over conversie

Meteen regelen

 • Voorlopige verdeling aanvragen

Wilt u weten wat de impact van de verdeling is op uw pensioen? Via het formulier 'Aanvraag indicatieve opgave verevening' vraagt u een indicatie aan van de verdeling van het ouderdomspensioen (als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had) en de hoogte van het bijzonder partnerpensioen als u gaat scheiden.

 • Contact met ons opnemen als u vragen hebt

Niet iedere afwijkende afspraak kan door ons worden uitgevoerd. Twijfelt u? Neem dan contact met ons op via 020 426 62 30.

 • Gemaakte afspraken aan ons doorgeven

Geef de afspraken die u maakt aan ons door met dit formulier van de overheid. Wij verwerken uw afspraken in onze administratie en zorgen ervoor dat uw ex-partner ontvangt wat jullie hebben afgesproken.

 • Checken of alles klopt

Login bij MijnKLMPensioen. Bij Mijn pensioen ziet u welk deel van uw pensioen is gereserveerd voor uw ex-partner. Het pensioendeel van uw ex-partner staat bij ‘Verevend OP/OBP’. Dit staat voor ‘Verevend ouderdomspensioen’ en ‘Verevend overbruggingspensioen’.

Welkom op MijnKLMPensioen

Op het gebruik van MijnKLMPensioen is de disclaimer van toepassing.

Bekijk de disclaimer (PDF)Naar de homepage