AOW: u bent met pensioen

AOW is een basispensioen van de overheid. Hebt u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u vanaf uw AOW-leeftijd AOW van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wanneer krijgt u AOW?

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog naar 67 jaar in 2021. Vanaf 2022 hangt de AOW-leeftijd af van de levensverwachting. Blijven mensen gemiddeld langer leven? Dan gaat de AOW-leeftijd in stappen van 3 maanden omhoog. In 2022, 2023 en 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Nieuwsgierig naar uw AOW-leeftijd? Bereken het met de AOW-tool.

Gaat u eerder met pensioen dan uw AOW-leeftijd?

Dan kunt u ervoor kiezen om bij ingang van het pensioen tot uw AOW-leeftijd een hogere pensioenuitkering te ontvangen om zo uw AOW-gat te overbruggen. Vanaf uw AOW-leeftijd ontvangt u levenslang een lagere uitkering. Houd er met uw financiële planning rekening mee dat de AOW-leeftijd nog kan opschuiven. Mogelijk krijgt u dan te maken met een gat in uw inkomen. Bekijk goed welke gevolgen de AOW-leeftijd voor uw inkomen heeft. En wat uw mogelijkheden zijn.

Hoe kunt u het gat door de verhoging van de AOW-leeftijd overbruggen ?

  • Overbruggingsregeling bij versnelde verhoging AOW-leeftijd 
    De overbruggingsregeling (OBR) trad per 1 oktober 2013, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2013, in werking. Hebt u in 2015, 2016 of 2017 een AOW-gat door de verhoging van de AOW-leeftijd? Dan kunt u mogelijk gebruik maken van de OBR totdat u uw AOW ontvangt. Deze regeling is verlengd tot 2023. Bereken met de tool of u in aanmerking komt voor de OBR. 

     
  • Extra hoog/laagconstructie (Neppérus wetgeving)
    Komt u niet in aanmerking voor de OBR van de SVB? En is uw pensioen ingegaan vóór 1 januari 2016? Dan had u tot 1 juli 2016 gebruik kunnen maken van een extra hoog/laag constructie om het AOW-gat te dichten. Dit houdt in dat u tijdelijk, vanaf het ontstaan van het AOW-gat tot aan de verhoogde AOW-leeftijd (tot uiterlijk 67 jaar), een hoger pensioen ontvangt. Daarna ontvangt u levenslang een lager ouderdomspensioen.

U woonde in het buitenland

Als u buiten Nederland gaat wonen of werken, bent u meestal niet meer verzekerd voor de AOW. U krijgt daardoor vanaf uw AOW-leeftijd een lager AOW-pensioen. Voor ieder (vol) jaar dat u niet in Nederland hebt gewoond of gewerkt, wordt uw AOW-uitkering 2% lager. Lees hier meer over bij Naar het buitenland.

Hoe vraagt u AOW aan?

Woont u in Nederland? Dan ontvangt u een half jaar voor uw AOW-leeftijd een aanvraagformulier van de SVB. U vult het formulier in en stuurt het terug. U kunt uw aanvraag ook via internet doen.
Als u in het buitenland woont, moet u zelf uw AOW aanvragen bij de SVB.

Meer weten?

Uitgebreide informatie over de AOW vindt u op www.svb.nl

Terug